Eind januari 2022 mochten het Univer.City team en Science Outreach Office van de VUB enkele collega’s van de Corvinus universiteit Budapest ontvangen voor een tweedaags bezoek. Na 3 jaar vruchtbare – maar grotendeels digitale – samenwerking in het kader van het Erasmus + CIRCLET project werd het dringend tijd om elkaar in levende lijve te zien. Doel: uitwisselen over het hoe en waarom van stedelijke partnerschappen, en het bevorderen van onderzoek en onderwijs dat écht maatschappelijk geëngageerd kan zijn.
Een verkenning van de VUB als Engaged University
De architectuur en muurschilderingen van het iconische Braem gebouw dienen als perfecte introductie voor de vrijzinnig humanistische waarden van de VUB. Ze blijven ons tijdens het bezoek uitdagen om met een open, menselijke en kritische blik naar onszelf en de samenleving rondom te kijken. De collega’s van WeKonekt & EUTOPIA geven een verhelderende inkijk in hoe de VUB zich zowel binnen Brussel als op Europees niveau wil positioneren als een geëngageerde stadsuniversiteit. Volgende stop: de Active Learning Studio. Met z’n versleepbare tafels, beschrijfbare wanden en rustgevende hangplanten is dit dé plek bij uitstek om uit te wisselen over hoe we leeromgevingen kunnen creëren die studenten, proffen en partners aanzetten tot creatief en participatief samen-werken. Dank aan het team achter de studio voor de warme ontvangst. Tussendoor verwelkomt vice-rector Onderwijs & Studentenzaken Jan Danckaert onze bezoekers en geeft hij inkijk in wat het betekent de brug te slaan naar een rijke, maar vaak ook uitdagende, Brusselse grootstedelijke context.
In de namiddag snuiven we de wind of change op de USquare site: de voormalige militaire kazerne is in volle omwenteling richting een bruisende stadswijk en universiteitscampus. We dromen samen over het toekomstige Open Lab, waar buurtbewoners, studenten en onderzoekers elkaar zullen kunnen ontmoeten om samen te werken aan de duurzame en rechtvaardige stad van morgen. Warme dank aan het USquare team voor de prikkelende rondleiding doorheen het Fablab, de lokale bioscoop en de gedetailleerde uitleg van de bouwplannen van de site.

Op visite bij Brusselse partners
Rendez-vous de volgende dag bij Art Basics for Children (ABC). Een warme plek in de Noordwijk waar ervaringsgerichte, onderzoekende manieren van onderwijs verkend worden in hun lichtrijke ruimtes vol houten meubels van eigen makelij. Een aanrader voor iedereen die het nieuwsgierige kind in zichzelf wilt herontdekken. Hier gaan we op zoek naar een gedeelde taal wat betreft community engagement, vertrekkende van onze verschillende contexten in Brussel en Boedapest. Hoe kunnen studenten drijvende krachten worden in een CERL project? Hoe kan werken met lokale gemeenschappen opleidingsbreed verankerd worden, en niet enkel op niveau van individuele vakken? We bespreken of een Erasmus + of Horizon 2020 project kansen zou bieden om dit soort vragen te verkennen.
Vervolgens trotseren we het miezerige weer en wandelen we te voet richting de sportlokalen van BBA – Brussels Boxing Academy in hartje Molenbeek. Grote dank aan coach Tom Flachet voor de bevlogen uitleg over hoe BBA gevechtssport gebruikt om jongeren een warm net, een luisterend oor en kansen te bieden. (Wie zich afvraagt hoe ze dat doen, kan antwoorden vinden in de recente publicatie “Radicalisering”!). Dank ook aan Hebe Schaillée, VUB-docente verbonden aan het Martial Arts Living Lab. Samen met haar studenten hielp ze BBA om de eerste en enige publiek toegankelijke boksring in Brussel te bouwen – een lichtpuntje voor velen in de buurt om de lange lockdowns door te komen.
Tot slot begeven we ons richting het kanaal voor een bezoek aan Belmundo: een sociaal-ecologisch restaurant waar mensen waardevolle werkervaringen kunnen opdoen om vervolgens met meer skills en zelfvertrouwen de reguliere jobmarkt te kunnen betreden. We brachten een bezoek aan hun stadsmoestuin waar groenten en fruit geteeld worden die 10 Brusselse restaurants bevoorraden. Het lekkere eten liet zich meer dan smaken na deze drukgevulde tweedaagse!
